NK met vele winnaars
Zaterdag 12 april, Eric Sanders
Nu de voor dammers altijd lastig te nemen horde van de sluitingsceremonie achter de rug is, kan de balans van het NK worden opgemaakt.
Daar komen vele winnaars uit naar voren. Uiteraard Alexander Baljakin. Op zijn toernooizege valt weinig af te dingen. Nergens kwam hij zelf in de problemen en vaak wist hij zijn tegenstanders onder druk te zetten, waarvan er in totaal vijf vroeger of later bezweken. Een meevaller was natuurlijk de 58e zet van Jan van Dijk, achteraf één van de cruciaalste zetten van het toernooi. Roel Boomstra deed nauwelijks onder voor Baljakin, maar als je voornaam geen Alexander is heb je op het moment het nakijken in de damwereld. De enige in de top vijf van de wereldranglijst die geen Alexander heet, heet Alexei.
Ron Heusdens bleef knap in het spoor van de twee sterkste dammers van Nederland en Pim Meurs belandde net naast het podium waar hij de laatste drie jaar steevast op eindigde. Publiekslieveling Geert van Aalten toonde aan nog alleszins mee te kunnen komen. Bij de debutanten ontbrak nog de ervaring om één van de zwaarste damtoernooien ter wereld tot een bevredigend eind te brengen.
Een tweede winnaar was de organisatie. Alles bleek uitstekend voor elkaar op wat kleinigheden na, zodat de mopperaars ook nog wat te doen hadden. De speelzaal was uniek, de demonstraties van topkwaliteit, de website voortreffelijk en de koffie gratis. Vanwege de prima organisatie hoorde het publiek ook bij de winnaars. Dat gold voor zowel de thuisblijvers als degenen die de moeite namen naar Jansen Totaal Wonen te komen. Via internet waren de zes partijen zonder haperingen te volgen en de demonstraties van Sijbrands en Valneris, geassisteerd door Rik Keurentjes waren goed te zien en te horen. De bezoekers namen zo gretig gebruik van de koffie (gratis!) dat Jansen minstens een paar banken moet verkopen om dat er weer uit te krijgen.
Het NK is een aantal maal bestempeld als het toernooi tussen jong en oud. Zes jongeren tegen zes ouderen. Deze strijd is vooralsnog in het voordeel van de ouderen beslecht. De jeugd moet tot volgend jaar wachten op een nieuwe kans.