Finalisten

Het sterkst bezette NK in 15 jaar!

  1. Gemiddelde FMJD-rating NK dammen 2014 per 1 januari 2014: 2323,67
  2. Gemiddelde KNDB-rating NK dammen 2014 per 1 juli 2013: 1469,50
  3. Aan het NK 2014 doen 8 GMI’s en 2 MI’s mee.
  4. Qua KNDB-rating is dit het sterkste NK sinds 1998: toen was de gemiddelde KNDB-rating per 1 juli 1997 1489,78. Er deden toen 8 GMI’s en 1 MI mee.
  5.  Qua GMI- en MI-titels is dit het sterkste toernooi sinds het NK 2004 in Huissen. Aan dit kampioenschap in 2004 deden 9 GMI’s en 1 MI mee. De gemiddelde KNDB-rating was toen 1460,29.

Kortom, we kunnen dit het sterkste NK in 15 jaar noemen op basis van de gemiddelde KNDB-rating en het een-na-sterkste op basis van aantal deelnemende GMI’s en MI’s.

Finalisten:

Geert van Aalten
Aan zijn laatste NK-optreden in 1996 zal Van Aalten, de jeugdwereldkampioen van 1975, waarschijnlijk met gemengde gevoelens terugdenken. Via een sponsorplaats krijgt Geert in dit kampioenschap de kans om zich te revancheren voor zijn elfde plaats van destijds. De stijl van Mister Huissen is niet veranderd: in hoog tempo voert hij een verfijnd tactisch steekspel waarvan hij veelal in het late middenspel zijn vruchten kan plukken. Hij zal wat moeten wennen aan de plusremises en de jonge gezichten om hem heen, maar zal ook een aantal voor hem bekende strijdmakkers achter de borden aantreffen.

 Alexander Baljakin
De titelverdediger keert terug naar de heilige grond waar hij in 2009 de eerste van zijn vier nationale titels liet aantekenen. Zijn zegereeks werd alleen in 2012 ruw onderbroken door een ontketende Roel Boomstra. Vanwege zijn decennialange ervaring, zijn soepele spelbehandeling en genadeloze besluitvaatvaardigheid, zal het voor elke NK-deelnemer onprettig zijn om het tegen hem op te nemen. Vanaf de tweede ronde dan.
Anton van Berkel
Van Berkel verbaasde vriend en vijand door bij zijn NK-debuut in 1992 de tweede plaats voor zich op te eisen. Anton is al meer dan twintig jaar bezig om te bewijzen dat deze hoge klassering geen incident was, tot dusverre zonder succes. Ondertussen etaleerde hij wel in allerlei systemen met een versneld speeltempo: zo veroverde hij tweemaal de nationale sneldamtitel en won hij al vier keer het NK rapidedammen. Als Anton dus maar op zijn eerste impuls blijft vertrouwen, is het maar de vraag wie hem af kan stoppen.
Roel Boomstra
De huidige nummer drie van de wereld won in 2005 het NK pupillen en de rest is geschiedenis. Bij de jeugd heeft Roel alles gewonnen wat er te winnen valt en zo langzamerhand blijven er bij de senioren ook maar weinig lege plekken over in zijn prijzenkast. Hij bevestigde zijn kandidatuur voor de wereldtitel door in september de World Cup in Wageningen te winnen door achtereenvolgens veelvoudig wereldkampioenen Schwarzman en Georgiev in onderlinge matches te verslaan. Kampioenskandidaat dus.
Jan van Dijk
De Friese hoop in bange dagen is bij voorbaat al de absolute publiekslieveling. Jan wist zich na een bloedstollende barrage met Wouter Sipma voor de eerste keer in zijn damcarrière te plaatsen voor het Nederlands kampioenschap. Typisch een speler die positionele wetten aan zijn laars lapt ten faveure van tactische mogelijkheden en pas afhaakt bij het aller-allerlaatste remisegaatje. Als enige deelnemer zonder meestertitel hebben de anderen hem waarschijnlijk allemaal op hun lijstje staan, maar daar heeft Jan geen boodschap aan.

Ron Heusdens
Samen met Meijer en Thijssen viert Heusdens, de beste denksporter van Nederland, zijn twintigste deelname aan het Nederlandse kampioenschap. Na verschillende podiumplaatsen kon Ron in 2008 eindelijk toegevoegd worden aan de galerij van Nederlands kampioenen. Hij is een speler van het meer romantische soort: zijn op winst beluste en soms onnavolgbare speelstijl garandeert spektakel op het dambord. Wordt één van de smaakmakers van dit kampioenschap.

Hein Meijer
De Amsterdamse routinier komt naar Huissen om zijn twintigste deelname aan een NK dammen luister bij te zetten. Hein is inmiddels met een tweede damjeugd bezig en eindigde vorig jaar op het NK maar net buiten het linkerrijtje. Meijer heeft de reputatie vrijwel onverslaanbaar te zijn, terwijl maar weinigen hem durven te treffen in zijn geliefde drukstrategie. Hij komt naar het NK met maar een enkel doel: goede partijen spelen.
Pim Meurs
Meurs doorbrak vorig jaar zijn driedelige serie derde plaatsen door overtuigend beslag te leggen op de zilveren medaille. Hij kon het moordende tempo van Baljakin net niet bijbenen, al wist hij de uiteindelijke kampioen in de openingsronde wel een gevoelige nederlaag toe te brengen. Pim heeft een heldere strategische stijl die ondersteund wordt door zeer diepe en ingewikkelde berekeningen. Hij zal dit jaar weer op het podium gaan eindigen, maar op welke trede?
Ben Provoost
Na zeven jaar afwezigheid maakt Provoost eindelijk weer zijn rentree op het hoogste nationale podium. Het werd ook nodig weer tijd: hij hoort immers al jaren tot de beste topspelers van Nederland. Ben is een voorstander van de wetenschappelijke aanpak: vanuit een minutieuze voorbereiding tracht hij met een verfijnde positionele aanpak zijn tegenstanders beentje te lichten. Liefhebbers van ouderwetse, trage strategische partijen zullen ongetwijfeld worden verwend.
Auke Scholma
De Nederlands kampioen van 1995 is met maar liefst zevenentwintig NK-deelnames de nestor van het gezelschap. Vorig jaar legde hij beslag op het brons met een typerende score van vijf overwinningen en twee nederlagen. Scholma is bij uitstek een vertegenwoordiger van de Nederlandse romantici: zijn spelopvatting is wars van compromissen en uit zijn speelstijl blijkt een hartstochtelijke voorliefde voor omsingelingsstrategieën. Een speler die de damwereld dus graag aan het werk ziet.
Wouter Sipma
Sipma debuteerde vorig jaar in de NK-finale met een verdienstelijke negende plaats. De Europees juniorenkampioen van 2012 zal dit jaar ongetwijfeld mikken op een plaats in het linkerrijtje. Vorig jaar schreef Paul Oudshoorn over Wouter: hij is eveneens een voorstander van interessant spel. Deze bewering is bijna op te vatten als een verdachtmaking naar de andere deelnemers toe, maar is evenwel zeer treffend. De inmiddels beruchte speelstijl van de Hijkenaar zal ongetwijfeld voor het nodige spektakel gaan zorgen. Al haalt hij tegenwoordig ook wel verdacht veel punten met verfijnde, en soms zelfs trage strategische partijen.
Mike Koopmanschap
Na het terugtrekken van finalist Kees Thijssen, wist Mike zich via een bloedstollende barrage met Jos Stokkel op het laatste moment voor dit kampioenschap te kwalificeren. De 25-jarige debutant, afkomstig uit de succesvolle jeugdafdeling van SNA Heerhugowaard, heeft zich dit seizoen vrij onopvallend opgewerkt naar een rating boven de 1400. Zijn houding achter (en naast) het dambord laat zich het beste beschrijven als stoïcijns: onverstoorbaar en in opperste concentratie neemt hij doorgaans uitstekend de kansen waar die zijn tegenstanders hem aanbieden. Maar hoeveel kansen zal hij in dit ijzersterke deelnemersveld gaan krijgen?