Lingewaard, een bezoek meer dan waard

Lingewaard ligt in het Gelders Rivierengebied  - daar waar de Rijn zich splitst in Waal en Pannerderdensch Kanaal /Neder-Rijn -  tussen de twee steden Arnhem en Nijmegen in. De gemeente telt ruim 45.000 inwoners die verspreid wonen in 8 woonkernen en daarvan is Huissen de grootste woonkern.

Lingewaard is qua bevolkingsopbouw een jonge gemeente. Het kent een goed voorzieningenniveau op het terrein van kinderdagopvang, peuterspeelzaal, basis- en voortgezet onderwijs. Ook is er een uitgebreid en veelzijdig aanbod van sport- en culturele verenigingen, terwijl het winkelaanbod veelzijdig is te noemen.

Burgemeester Marianne Schuurmans-Wijdeven

Een belangrijke economische factor in Lingewaard is de glastuinbouw. Naast de vele tuinderijen, gespecialiseerd in de teelt van bloemen en groenten, vormen aan de tuinbouw gerelateerde bedrijven als transportondernemingen en bij de rivieren behorende scheepswerven, steenfabrieken en betonindustrie een belangrijke bron van werkgelegenheid.

Gemeente Lingewaard ligt in nationaal landschap De Gelderse Poort, Vooral de uitgestrekte uiterwaarden langs de rivieren zijn zeer interessant.
Lingewaard is een prachtige uitvalsbasis voor fietsen over dijken en wandelen door de uiterwaarden waar u kans maakt kuddes wilde Rode Geuzen en Konikpaarden te ontmoeten.

De splitsing van Waal en Rijn bij Doornenburg was van groot strategisch belang en vandaar de aanwezigheid van fort Pannerden dat deel uitmaakt van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Elke woonkern heeft een eigen karakter waarin jaarlijks veel evenementen georganiseerd worden zoals het Kersenfeest in Gendt, de Bemmelse Dweildag, de Huissense Dag en de Ponymarkt in Bemmel. Ook de Vierdaagse van Nijmegen beleeft een spetterende doorkomst in Lingewaard. Typische evenementen zijn de verschillende schutters- en gildefeesten. Andere toeristische attracties zijn het authentieke middeleeuwse kasteel “De Doornenburg” met heuse slotgracht en stadsmuseum Hof van Hessen, het tuinbouwmuseum De Hofstèèj en het fort Pannerden. Allemaal attracties waar u beslist een kijkje in moet nemen

De komende jaren ontwikkelt zich in Lingewaard en omgeving het 1500 ha grote recreatie- en natuurgebied “Park Lingezegen” tussen de Rijn en de Waal. Een geweldig recreatief gebied met een prachtig netwerk van fiets-, wandel- en ruiterpaden, waterpartijen met mogelijkheden van vissen, kanoën of surfen, boomaanplant, picknickplaatsen waar de inwoners goed kunnen vertoeven.

Voor meer informatie over Lingewaard kunt u terecht op de site van VVV Lingewaard www.vvvlingewaard.nl of de gemeentesite www.lingewaard.nl