Simultaan Ton Sijbrands

Op woensdag 9 april geeft damlegende Ton Sijbrands een damsimultaan aan de schoolgaande jeugd uit de gemeente Lingewaard. De simultaan duurt van 16.00 uur tot en met 18.00 en wordt gespeeld in de publieksruimte van Jansen Totaal Wonen, op maar enkele meters van het NK dammen algemeen.

De deelnemers, ouders en toeschouwers kunnen dus gaan genieten van de partijen van oud-wereldkampioen Sijbrands, maar ook van het dozijn spelers dat hard aan het werk is om ook ooit de hoogste damtitel voor zich op te eisen.

Sijbrands wordt hierbij ingeleid door Tjalling van den Bosch, sinds jaar en dag de 'sterkste' dammer van Nederland. Van den Bosch won in 1989 de strijd om de Sterkste Man van Nederland en heeft nog steeds het wereldrecord auto's trekken in handen met maar liefst 17 auto's! Hij zal natuurlijk een staaltje van zijn kunnen op het naast het dambord laten zien! Tijdens de simultaan zal Van den Bosch de gespeelde partijen van deskundig, maar vooral ludiek commentaar voorzien.

Sinds zijn jeugdjaren heeft Sijbrands jaarlijks tal van damsimultaans verzorgd, zoals aanschuifsimultaans en kloksimultaans. Buiten de damwereld is hij misschien wel het meest bekend van zijn blindsimultaans. Blindsimultaandammen is een tak van de damsport waarbij een persoon het simultaan opneemt tegen een aantal tegenstanders. De persoon in kwestie ziet de speelborden (en tegenstanders) niet en speelt alle partijen uit zijn/haar hoofd. maar ook zogenaamde blindsimultaans. Veel goede dammers kunnen zonder bord spelen, maar moeizaam en minder sterk dan mét bord. Slechts zeer weinigen kunnen een paar partijen tegelijk zonder bord spelen, maar Sijbrands heeft binnen deze tak van sport al vele malen het wereldrecord in handen gehad.

Daarnaast is Sijbrands in het bezit geweest van het wereldrecord simultaandammen. Op 10 juni 1967 nam hij het in Amersfoort nam hij het op tegen 169 tegenstanders, 19 meer dan zijn voorganger, de legendarische Senegalees Baba Sy. De recordpoging, die 12 uur zou duren, slaagde door 115 winstpartijen, 43 remises en 11 verliespartijen, wat Sijbrands op een gemiddelde bracht van 80 procent. In tegenstelling tot Baba Sy, die de poging als een uitputtingsslag had ondergaan, toonde Sijbrands zich, zelfs na een ononderbroken rondwandeling van 12 uur, in prima lichamelijke conditie. Inmiddels is dit record in handen van Huissenaar GMI Jos Stokkel, die na een sessie van (slechts) 17 uur uit maar liefst 251 partijen een zwaarbevochten score van 174 overwinningen, 62 remises en 14 nederlagen wist te noteren.