Ton Sijbrands

De levende legende Ton Sijbrands zorgde in de late jaren zestig voor een revolutie door de Sovjethegemonie van Koeperman, Sjtsjogoljew en Andreiko te doorbreken. Hij won elk toernooi van Amsterdam tot Batoemi en van Hoogezand tot Paramaribo.

De Europese titel was praktisch zijn privé-eigendom. Het hoogtepunt in zijn carrière bereikte hij met het veroveren van de wereldtitel in 1972 en de gewonnen match het jaar erop tegen zijn grote rivaal Andreiko. Daarna trok hij zich geleidelijk terug uit de wedstrijdsport, al maakte hij nog twee spraakmakende comebacks in de periodes 1988-1992 en 1999-2003.

Als schrijver van boeken met diepzinnige analyses staat hij op eenzame hoogte. De monografieën over Baba Sy en vooral Andreiko zijn standaardwerken van ongeëvenaarde intensiteit. Zijn damrubrieken in de Volkskrant zijn al bijna veertig jaar een must voor elke wedstrijdspeler en kunnen gelukkig voorlopig nog steeds worden bewonderd.

Sijbrands is decennialang alleenheerser geweest in het domein van het blindsimultaan dammen. Hij begon in 1982 met een voor hem bescheiden poging van tien borden. Vanaf dat jaar vestigde hij elk paar jaren een nieuw wereldrecord. Tegenwoordig heeft hij in Erno Prosman een succesvolle tegenstrever gevonden.

Zijn faam als demonstrateur is ongekend. Met zorgvuldigheid, rust en uitstraling weet hij bij dammers van elk niveau de schoonheid van de gespeelde partijen over te brengen. Damvereniging VBI is dan ook bijzonder vereerd dat Sijbrands zijn medewerking verleent aan dit NK!

(Dit stuk is hoofdzakelijk gebaseerd op Wouter van Beeks mooie introductie ter gelegenheid van de wereldrecordpoging blindsimultaan 2007 in Tilburg.