Guntis Valneris

Op de doordeweekse dagen worden de demonstraties tijdens het Nederlands kampioenschap verzorgd door oud-wereldkampioen Guntis Valneris uit Letland. De gerenommeerde Internationaal Grootmeester zal eveneens de partijanalyses verzorgen op de toernooiwebsite.

De 46-jarige steunpilaar van Damvereniging VBI Huissen damt al vanaf zijn negende. Na een zeer succesvolle jeugdcarrière meldde hij zich op 21-jarige al aan de wereldtop door op het WK dammen 1988 in Paramaribo vierde te worden. Drie jaar later moest hij de strijd om de hoogste titel nog aan Alexei Tsjizjow laten in een directe confrontatie, maar in 1994 was het dan eindelijk zover. Met maar liefst 8 winstpartijen wist hij in Den Haag de hegemonie van Tsjizjow te doorbreken door als tweede Letse dammer in de historie, na Andris Andreiko, de wereldtitel voor zich op te eisen.

In de afgelopen twintig jaar lukte het Valneris niet om voor de tweede maal werelds sterkste te worden, maar was hij nog verschillende keren vice-wereldkampioen (Moskou 2001, Amsterdam 2005). Wel slaagde hij er in 2008 in om zijn tweede Europese titel binnen te slepen en zich in 1999 en 2007 tot wereldkampioen sneldammen te laten kronen. Daarnaast grossierde hij over de hele wereld in toernooizeges, wat hem de reputatie heeft opgeleverd als een van de meest gevaarlijke toernooispelers ter wereld.

Valneris staat bekend om zijn fantastische rekenkracht en enorme analytische vermogen. Lezers van het vakblad Hoofdlijn zullen ongetwijfeld soms duizelen van het stugge cijferwerk waarmee hij de door hem besproken fragmenten opluistert. De insiders weten echter dat de ellenlange varianten altijd bijzondere strategische vondsten en fraaie strategische ideeën bevatten. En daar is de damliefhebber altijd naar op zoek! De toeschouwers bij de demonstraties, hetzij in de zaal of online, en de lezers van de partijanalyses, zullen dan ook tijdens het NK dammen in Huissen weer op hun wenken bediend worden.

Ton Sijbrands

De levende legende Ton Sijbrands zorgde in de late jaren zestig voor een revolutie door de Sovjethegemonie van Koeperman, Sjtsjogoljew en Andreiko te doorbreken. Hij won elk toernooi van Amsterdam tot Batoemi en van Hoogezand tot Paramaribo.

De Europese titel was praktisch zijn privé-eigendom. Het hoogtepunt in zijn carrière bereikte hij met het veroveren van de wereldtitel in 1972 en de gewonnen match het jaar erop tegen zijn grote rivaal Andreiko. Daarna trok hij zich geleidelijk terug uit de wedstrijdsport, al maakte hij nog twee spraakmakende comebacks in de periodes 1988-1992 en 1999-2003.

Als schrijver van boeken met diepzinnige analyses staat hij op eenzame hoogte. De monografieën over Baba Sy en vooral Andreiko zijn standaardwerken van ongeëvenaarde intensiteit. Zijn damrubrieken in de Volkskrant zijn al bijna veertig jaar een must voor elke wedstrijdspeler en kunnen gelukkig voorlopig nog steeds worden bewonderd.

Sijbrands is decennialang alleenheerser geweest in het domein van het blindsimultaan dammen. Hij begon in 1982 met een voor hem bescheiden poging van tien borden. Vanaf dat jaar vestigde hij elk paar jaren een nieuw wereldrecord. Tegenwoordig heeft hij in Erno Prosman een succesvolle tegenstrever gevonden.

Zijn faam als demonstrateur is ongekend. Met zorgvuldigheid, rust en uitstraling weet hij bij dammers van elk niveau de schoonheid van de gespeelde partijen over te brengen. Damvereniging VBI is dan ook bijzonder vereerd dat Sijbrands zijn medewerking verleent aan dit NK!

(Dit stuk is hoofdzakelijk gebaseerd op Wouter van Beeks mooie introductie ter gelegenheid van de wereldrecordpoging blindsimultaan 2007 in Tilburg.