Hoog begaafd man

Donderdag 10 april, Tjalling van den Bosch
Gistermiddag (woensdag 9 april 2014 om precies te zijn) was er een damsimultaan van Ton Sijbrands tegen de jeugd uit Huissen en verre omstreken. Ik had de eer om de Grand Maître te mogen introduceren.

Over Sijbrands gaan de meest fantastische verhalen over zijn kennis en kunde betreffende ons edele damspel; wat mij betreft is daar gisteren een hoofdstuk aan toegevoegd. Wat wil het geval ? Halverwege de simultaan ging één van de jeugdspelers naar het toilet; bij terugkomst constateerde hij geschokt dat zijn bord en schijven waren verdwenen !?!

Een overijverige opruimer had deze weggenomen, met de beste bedoelingen uiteraard. Toen Sijbrands weer bij het bord verscheen en de situatie hem door de onthutste jongeling was duidelijk gemaakt, liet de Grand Maître het bord en de schijven weer aanrukken, wat er toen volgde heb ik met open mond gadegeslagen en ik was niet de enige. Sijbrands zette de aanvangsstand op het bord en schudde de 30 (wederzijdse !!) zetten uit zijn mouw en gaf de jongeling te kennen dat hij zich weer op de partij kon gaan concentreren . . . Een voormalig C.D.A.-clubgenoot van Sijbrands sprak ooit, nadat Sijbrands hem
had getrakteerd op een staaltje van zijn kennis en kunde, de juiste woorden: "een hoogbegaafd man".

Overigens heeft Sijbrands tijdens deze simultaan de nodige extra kilometers af moeten leggen: ten eerste omdat de jeugd blijk gaf van goede tegenstand en ten tweede omdat hij telkens via de bar zijn rondje moest afleggen ("ober mag ik wel twee koffie ? "). Ik neem aan dat de marathon van Rotterdam nog wat te vroeg komt, maar misschien heeft Sijbrands inspiratie gekregen van de vele kilometers . . .