Verjaardagscadeau Baljakin in foutenfestival

Dinsdag 8 April, Rob Clerc
In de zesde ronde van het NK dammen vierde Alexander Baljakin zijn 53e verjaardag met een overwinning op Hein Meijer. De Amsterdammer verpakte het verjaardagscadeau aan zijn illustere opponent met een grote strik.

Anders kon je de eenvoudige doorbraakcombinatie die Meijer overzien had niet kwalificeren. Baljakin aanvaardde het geschenk dankbaar en leek met zijn score van 10 uit 6 afstand te nemen van zijn naaste belager Roel Boomstra. Meijer lijkt er na zijn zwaar bevochten remise tegen Boomstra doorheen te zitten.

Alexander Baljakin bekijkt het van een andere kant

Diezelfde 21-jarige supergrootmeester had aanvankelijk een veelbelovende opening tegen zijn clubgenoot Wouter Sipma. Beide spelers, die deel uitmaken van landskampioen Hijken, leken  er een spektakelstuk van te maken tot Boomstra in het vroege middenspel op zijn schreden terugkeerde. Sipma kwam duidelijk als winnaar van de opening uit de strijd, maar wilde toen te veel. Na de tijdnoodfase resteerde een licht voordelige positie voor Boomstra, waarin Sipma het spoor bijster raakte.

Net zo verrassend was de uitslag in de partij Koopmanschap-Heusdens. De witspeler uit Heerhugowaard leek lange tijd zelfs aan de leiding te gaan, maar ook hier leek de partij na de eerste tijdnoodfase niet anders dan in remise te kunnen eindigen. Net als in de vorige ronde verspeelde debutant Koopmanschap een vol punt in het eindspel.

De mooiste combinatie van het toernooi werd uitgevoerd door Pim Meurs in zijn partij tegen Auke Scholma. De grootmeester uit Baflo onderkende de afwikkeling niet en bleef verbouwereerd schijven slaan. Tot zijn opluchting was het eindspel net niet gewonnen voor Meurs.

De partij van de ronde was merkwaardig genoeg een treffen dat in remise eindigde en dat was een mirakel. Bij Van Dijk-Van Berkel liepen de gemoederen, ook na het duel, hoog op. Aanvankelijk leek Van Berkel zijn tegenstander volkomen te overspelen, maar de Friese debutant maakte van zijn klaverblad-strategie zowaar een groot succes. Het kan niet anders dan dat de speler uit Ureterp in de beslissende fase verzuimde de kroon op zijn werk te zetten. Van Berkel ontsnapte in een moeizaam remise-eindspel. Voor hun spektakelstuk kregen beide spelers de ronde prijs.

Pim Meurs