Heusdens nadert koplopers met fruitige Keller

Dagblad van het Noorden, donderdag 10 april 2014, Bert Dollekamp
Oud kampioen Ron Heusdens is bezig met een sterke serie in het NK dammen en zit Alexander Baljakin en Roel Boomstra op de hielen.

Met een indrukwekkende veegpartij tegen de volledig ingestorte Hein Meijer is oud-kampioen Ron Heusdens de twee koplopers tot op een punt genaderd. Met een fruitige variant op de aloude Keller aanval liet Heusdens geen spaan heel van Meijers linkerflank, die dit toernooi leidt aan chronische onderbezetting. Het is een mooie opsteker voor de 51 jarige Heusdens die sinds vorig jaar zijn A status bij NOC*NSF kwijt is en zijn sport nu financiert met de revenuen van een baantje als service desk medewerker bij een ICT bedrijf.

Arbiter Johan Haijtink controleert de stand bij Ron Heusdens

De Schiedammer treft vandaag Boomstra en in de slotronde Baljakin en heeft dus alles nog in eigen hand. “Maar vorig jaar verloor ik in de slotfase twee maal op rij en toen had ik helemaal niets”, aldus Heusdens die zich met de derde stek kwalificeert voor het EK en zich voorneemt geen gekke dingen te doen. Dus zal het voor Roel Boomstra vandaag lastig worden het verschil te maken.

Gisteren spaarde de Emmenaar energie met een salonremise tegen Pim Meurs. Maar toen wist hij al dat Baljakin niet verder zou uitlopen. Wouter Sipma gaf de titelverdediger in een interessant flankduel volwaardig partij en consolideerde met een prima remise zijn plusscore. Onderin smaakte mister Huissen Geert van Aalten eindelijk het zoet der overwinning, al hoefde hij er tegen “Kamikaze’ Jan van Dijk weinig voor te doen. Ook Auke Scholma stevende op een succesje af, maar na bijna zes uur zadelpijn liet de brooddammer uit Baflo tegen Ben Provoost alsnog de winst lopen.

Jan van Dijk tegen Geert van Aalten