Boomstra en Baljakin op drift

Dagblad van het Noorden, woensdag 9 april 2014, Bert Dollekamp
Met nog vier ronden voor de boeg zijn Alexander Baljakin en Roel Boomstra verwikkeld in een nek aan nek race om de nationale damtitel.

Het NK dammen wordt vrijwel zeker een prooi voor Alexander Baljakin of Roel Boomstra. Vooral de jarige Baljakin werd gisteren goed bedeeld. In de ochtendronde kreeg de titelverdediger de punten bijkans cadeau van Hein Meijer, die totaal onnodig zijn linker vleugel liet kaalplukken. Met zijn plusje voorsprong  tekende Baljakin vervolgens in de onderlinge clash met Boomstra bij voorbaat voor een punt.

Baljakin - Boomstra

Toch werd hij bijna verrast door de geforceerde wederzijdse dam die de Emmenaar al in de opening op het bord bracht. “Achter het bord taxeerde ik de afwikkeling op een mogelijke plusremise, waarmee ik de koppositie zou overnemen ”, aldus Boomstra die echter na de geplande afruil van de twee dammen het optische voordeel als sneeuw voor de zon zag verdwijnen.Niettemin kon hij tevreden terugkijken op de lange werkdag, die begon met een zwaarbevochten zege op club- en studiegenoot Wouter Sipma. De Hijkenaar bood lange tijd gelijkwaardig partij, maar na een akelige rekenfout sleepte Boomstra er op de valreep een winnend eindspel uit.

Sipma verwerkte de tik voorbeeldig door de Friese straatvechter Jan van Dijk met een flitsende Ghestem doorstoot aan de degen te rijgen. Ondertussen heeft Auke Scholma zich verzoend met een bijrol. De runners up Pim Meurs en Ron Heusdens roken bloed, maar de Bafloër rechtte de gekwetste rug en sleepte puur op karakter twee remises uit het vuur. 

Sipma - van Dijk