Prijzen 5e en 6e ronde

De vijfde en de zesde ronde van het Nederlands kampioenschap dammen 2014 leverden dermate veel spektakel op, dat de driekoppige jury heeft besloten voor beide rondes een rondeprijs toe te kennen.

In de vijfde ronde sprong het principiële duel tussen Wouter Sipma en Hein Meijer ver boven de andere partijen uit. Na een spannende opzetfase kon Sipma vanuit het middenspel afwikkelen naar een zeer ingewikkeld macro-eindspel waarin Meijer niet bij machte was om zijn stelling de remisehaven binnen te loodsen. De jury meent dat Meijer, ondanks de al met al fraaie winstvoering van de Drentse jongeling, vanwege zijn compromisloze, romantische en op winst beluste spelbehandeling het dubbel en dwars heeft verdiend de rondeprijs met Sipma te delen.

Tijdens de zesde ronde konden de demonstrateurs Guntis Valneris en Rik Keurentjes tijdens hun sessies al niet verbloemen dat het treffen tussen Jan van Dijk en Anton van Berkel torenhoge favoriet zou zijn voor de rondeprijs. Beide spelers snakten naar hun eerste overwinning en waren bereid om voor elke centimeter op het bord te vechten. Nadat Van Berkel een verkeerd gambiet speelde om zijn stellingsvoordeel te realiseren, wist Van Dijk op sensationele wijze de stand te doen kantelen. Van Berkel rechtte echter zijn rug en wist met zorgvuldig verdedigen nog juist een gelijkwaardige remise uit het vuur te slepen. Hiermee werden niet alleen de punten gedeeld, maar ook de prijs voor de meest aansprekende partij van deze zesde speelronde.