De koffie is gratis

Als organisatiecomité proberen we op verscheidene manieren het aantrekkelijk te maken voor de online bezoekers om het Nederlands kampioenschap 2014  via http://nk2014.kndb.nl/ te volgen. Niet alleen de partijen, maar ook de demonstraties van Ton Sijbrands en Guntis Valneris kunnen live worden gevolgd. Daarnaast worden er dagelijks analyses, interviews, krantenartikelen en columns geplaatst. Maar leveren al die inspanningen wel wat digitale bezoekerstallen op? Een klein stukje statistiek.

Sinds het begin van het Nederlands kampioenschap dammen 2014 op vrijdag 4 april heeft de website http://nk2014.kndb.nl/ maar liefst 4000 unieke bezoekers mogen verwelkomen. Op vrijdag 4 april wisten ruim 1300 bezoekers de weg naar de site te vinden, terwijl op zaterdag 5 april bijna 1600 gebruikers de website bezochten. Op zondag 6 april liep dit aantal nog verder op met 1900 unieke bezoekers en op maandag 7 april werd het huidige record van bijna 2100 bezoekers gevestigd. Opvallend is dat elke dag vele honderden nieuwe bezoekers de website weten te ontdekken.

Dan onze internationale gasten, die hun vizier gedurende het kampioenschap vanuit maar liefst 65 bekende en minder bekende damlanden  op het NK hebben afgestemd. Van het totale aantal bezoekers aan de website is ongeveer 13% afkomstig uit het buitenland. Op maandag 7 april kwam zelfs 15% van alle bezoeken van gasten buiten de Nederlandse landsgrenzen. Het valt daarbij op dat het niet onze zuiderburen zijn die het meeste interesse tonen, maar onze Franse dambroeders. Op de vierde plaats na België treffen we de Duitse damliefhebbers aan, op de voet gevolgd door de Polen. Uit de 11e plaats voor Rusland, achter bijvoorbeeld Italië, Oekraïne en de Verenigde Staten,  blijkt dat het Russische dammersgilde haar weg naar de website nog moeten vinden.

Uiteraard stellen we al het online bezoek sterk op prijs (en we kunnen van het internationale publiek niet meer dan dat verwachten), maar minstens zo graag verwelkomen wij u live op onze speellocatie in Jansen Totaal Wonen in Huissen.

Wij hebben overigens over live bezoekersaantallen eveneens niet te klagen! Op zaterdag 5 april waren er ruim honderd damliefhebbers naar Huissen getogen om het Nederlands kampioenschap van dichtbij te volgen. Het terras op de eerste etage zag zwart van de damliefhebbers die de huidige top van Nederland in levende lijve aan het werk wilden zien, of juist niets wilden missen van de deskundigheid van demonstrateur Ton Sijbrands. Het immer enthousiaste en behulpzame personeel achter de bar moest letterlijk overuren maken, aangezien na sluitingstijd van de meubelwinkel nog vele tientallen dammers zich meldden voor de aanlokkelijke versnaperingen en verfrissingen. Zo zien wij het graag. Hadden we trouwens al gezegd dat de koffie gratis is?