Damgrafieken schieten omhoog

Dagblad van het Noorden, dinsdag 8 april 2014, Bert Dollekamp
Veel strijd maar ook veel fouten in het NK dammen, waarin Alexander Baljakin de kop overnam van Roel Boomstra, die zich lelijk verslikte in de hangende stand van de Fries Jan van Dijk

Tegenwoordig kunnen denksportliefhebbers de toptoernooien thuis vanuit de luie stoel volgen. Ook bij het NK dammen worden de zetten zo van het bord het internet opgeslingerd. Twee ijzersterke computerprogramma’s geven er meteen een waardeoordeel aan. Vooral concrete varianten zijn een peuleschil voor het rekentuig. Gisteren schoten de grafieken omhoog bij een handvol stevige misgrepen.

Jan van Dijk

Zo gaf de door een gekwetste rug geplaagde Auke Scholma titelverdediger Alexander Baljakin vrij baan, mocht Pim Meurs de houtjes van Mike Koopmanschap oprapen en liet Ron Heusdens Geert van Aalten ontsnappen. Hijkenaar Wouter Sipma zag Heijn Meijer na een mooi gevecht in het eindspel op tilt slaan, al had de Mokumer zich op dat moment al behoorlijk in de nesten gewerkt. Ook koploper Roel Boomstra ontkwam niet aan de malheur. Met soepel positiespel leek hij debutant  Jan Van Dijk uit Ureterp van het bord te tikken, maar de Emmenaar verkeek zich lelijk op de hangende stand van zijn opponent, die van de nood een deugd maakte en met de kromste zet van het bord de remise forceerde.

Roel Boomstra - Jan van Dijk