Roel Boomstra houdt alles in de gaten

Dagblad van het Noorden, maandag 7 april 2014, Bert Dollekamp
Met drie puntgave zeges heeft Roel Boomstra de jacht op zijn tweede nationale damtitel geopend. Maar titelverdediger Alexander Baljakin zit de Emmenaar op de hielen.   

Het mooiste compliment voor Roel Boomstra kwam zondag na de vierde ronde van Hein Meijer. De Amsterdamse grootmeester had de Drent  zojuist langs de randen van de afgrond diens eerste remise ontfutseld. Nog natrillend van de emoties verzuchtte Meijer: “Roel speelde een geweldige partij maar houdt ondertussen alles in de gaten. Tot twee keer toe bleef mijn tijd lopen nadat ik de klok had ingedrukt. Ik had helemaal niks door, maar Roel attendeerde me er beide keren op. Enorm sportief.”  De remise was een lichte tegenvaller voor Boomstra, die Meijer in een fraaie omsingeling regelrecht naar de nederlaag leek te spelen maar in het complexe eindspel geen winstvariant vond.

Hein Meijer - Roel Boomstra

Toch vond Boomstra dat hij weinig te klagen had. “In de eerste drie ronden zat het me bepaald niet tegen. Mike Koopmanschap kon ik wegspelen, nadat hij een spannende stand afbrak die hem zeker perspectief bood. En Auke Scholma overzag in een gelijkwaardige stand een verrassende maar technisch eenvoudige forcing, waarna ik simpel kon winnen.”  Daarmee deed de bescheiden Boomstra zichzelf toch tekort. Met zijn veelzijdige repertoire en de voor een 21 jarige verbluffende techniek gaat er een constante dreiging uit van zijn spel. Zijn opponenten weten dat ze bij de geringste onoplettendheid voor de bijl gaan en met die gedachte zit je toch niet fijn achter je bord.

Zijn prima start te spijt is Boomstra er nog lang niet. Titelverdediger Alexander Baljakin verloor voor de verandering eens niet in de openingsronde, won al twee keer en noteerde tegen Van Berkel een plusremise wat aan het eind van de rit beslissend kan zijn.

De overige noordelingen kunnen voorlopig geen potten breken. Hijkenaar Wouter Sipma had vooral in de  heksenketel tegen Koopmanschap de dammen voor het inschieten, maar liep tegen een remisecombinatie op met een eindslag over zes schijven. Tegen Auke Scholma probeerde Sipma het met een listig offer, maar na zijn off-day tegen Boomstra was Scholma dit keer wel bij de les met een gelijkwaardige remise als resultaat. Avonturier Jan van Dijk uit Ureterp mag met drie zwaarbevochten punten zijn handen dichtknijpen. Hij heeft echter nog een hele week om de show te stelen.