Waar zijn de slobbertruien?

Zondag 6 april, Rob Clerc
De damwereld kan zich geen betere ambassadeur voor de damsport wensen dan wethouder Louis Dolmans van de gemeente Lingewaard. Bij de opening van het NK dammen in Huissen hield hij een hartverwarmend verhaal over dammen als echte topsport.

Alleen het beeld dat hij van de deelnemers had stemde niet overeen met de werkelijkheid. 'Vroeger had je voornamelijk deelnemers in slobbertruien' zo constateerde de wethouder, 'maar hier zie ik bijna alleen spelers in pakken!' 'Ja achterin zie ik nog iemand in een trui, wijzend op Hein Meijer.

Hein Meijer

Inderdaad schreef Jan Mulder ooit een column 'De dammer en de trui' waarin hij betoogde dat dammers in truien horen te spelen en schakers in pakken. Dat beeld is al lang ingehaald door de werkelijkheid. Wellicht hoort hier ook de romantische gedachte bij dat topdammers altijd uitslapen en hopen op inspiratie. En zo zijn er nog meer hardnekkige misverstanden.

De werkelijkheid was dat de dammers zaterdagochtend om 09.30 uur achter hun bord zaten voor de tweede ronde. Diezelfde dag om 16.30 begon de derde ronde, hetgeen herinneringen opriep aan de legendarische uitspraak van de Belgische meester Oscar Verpoest, die de deelnemers ooit omschreef als 'de dwangarbeiders van het dambord'.

Huissen met zijn rijke historie is nog steeds het mekka van de damwereld. Toch is de locatie van dit toernooi volstrekt nieuw. Anders dan in het vertrouwde Koelhuis wordt nu gespeeld in de toonzaal van sponsor Jansen Totaal Wonen. Bij de opening sprak iemand daarom de hoop uit dat de deelnemers nu ook zullen Totaal Dammen in navolging van het totaalvoetbal.

Toen één van de toeschouwers de speelzaal betrad ontlokte  hem dat de volgende woorden: 'Wat is dit, joh?' Meer verklap ik niet. Ik roep slechts de verstokte internetvolgers op om het toernooi daadwerkelijk een bezoek te brengen!!

Behalve de toernooizaal en de spelers zijn dan ook live de demonstraties te volgen van Rik Keurentjes met hetzij Ton Sijbrands of Guntis Valneris.
Voorlopig lijkt het 97e kampioenschap van Nederland een zegetocht te worden voor Roel Boomstra. De 21-jarige grootmeester heeft met een flitsende start van 6 uit 3 zijn bedoelingen meteen duidelijk gemaakt.