Dammen in een Meubelzaak

Tekst en foto's Eric Sanders
Het is niet zo heel moeilijk om schamper te doen over Huissen. Zo kunnen de inwoners van dit dorpje (ondanks 700 jaar stadsrechten de enige juiste betiteling) de naam van hun dorp niet normaal uitspreken (Húússen?!?). Het schorem dat de koningin in Apeldoorn omver probeerde te rijden kwam er vandaan.

En het mislukte ook nog. Tot overmaat van vooral Huissens eigen schaamte staat het stadhuis in het kleinere buurdorpje Bemmel, dat overigens ook veel pittoresker is. Maar Huissen is wel dé damstad van Nederland. Het huisvest de grootste damclub van Nederland, die het vaakst clubkampioen van Nederland is geworden. Bovendien organiseert de club er de laatste 20 jaar elk lustrum het NK.

Dit jaar wordt het toernooi gehouden in een meubelzaak. De hoofdsponsor wilde alleen meedoen als de partijen in de winkel gespeeld zouden worden. Dat is een goede zaak. De naam van het Koelhuis, de gebruikelijke speellocatie, geeft namelijk precies de sfeer weer die het gebouw uitstraalt. Ondanks, of misschien wel dankzij de gigantische prijzenkast die in al zijn imponerendheid de bezoekende tegenstander de moed bij voorbaat in de schoenen doet zinken. Een meubelzaak dus. Hoewel Jansen Totaal Wonen daarmee eigenlijk te kort gedaan wordt. De toko is bijna een dorp op zich waar zo’n beetje alles dat met interieur te maken heeft gekocht kan worden. Het is dan ook niet helemaal duidelijk waarom de spelers er niet ook de maaltijd gebruiken en er overnachten. Keukens en bedden genoeg.

Rustende Auke Scholma


De speelzaal is werkelijk uniek. Een deel van de toonzaal is onlangs afgescheiden van de rest en omgebouwd omwille van allerlei doeleinden voor de Huissense gemeenschap. De stijl van inrichting zou men “vintage” kunnen noemen. De meeste toeschouwers en spelers hebben zich positief uitgelaten over de entourage, hoewel Roel Boomstra aangaf net zo lief in een sportzaal te spelen, zodat meteen duidelijk is waarvoor je er bent. Daar zit ook wat in.

De registratie via internet is weer prima in orde, met zowel de elektronische borden als de demonstraties uitstekend te volgen. Toch is het ten zeerste aan te raden een keer te komen kijken in Huissen. Is het niet vanwege de bijzondere damomgeving, dan toch zeker wel vanwege de gratis koffie, thee en limonade.