Voorwoord KNDB

Dammen en Huissen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Damvereniging VBI is een vereniging die al decennia lang toonaangevend is in de damwereld. Vele successen zijn gevierd, maar de vereniging toont zich op het juiste moment ook een waardig verliezer.

Op het moment dat ik deze bijdrage op verzoek van voorzitter Joop Hendriksen schrijf, heeft Damvereniging VBI net de barragewedstrijd om het kampioenschap van Nederland tegen Hijken DTC verloren.

Hans Vermeulen Voorzitter KNDB

Spelers en bestuur van Damvereniging VBI feliciteerden hun tegenstanders met hun eerste landstitel en erkenden dat Hijken DTC de terechte en waardige kampioen van Nederland is geworden. Als voorzitter vond ik het bijzonder om dit mooie sportmoment van nabij te mogen meemaken en was vol bewondering hoe de spelers van Damvereniging VBI, die heel wat feesten gewend zijn, dit keer met hun verlies omgingen.

 Eén van de vele tradities van de vereniging is om eens in de vijf jaar het kampioenschap van Nederland te organiseren. Het bestuur van de KNDB dankt het organisatiecomité en de sponsors die dit toernooi mogelijk maken. De organiserende vereniging zal uitkijken naar de comeback van de plaatselijke favoriet, oud jeugdwereldkampioen Geert van Aalten. Ook ik verheug me nu al op zijn ontmoeting met de bronzenmedaillewinnaar in het WK 2013 en favoriet voor de titel, Roel Boomstra! En, hoe zal debutant Jan van Dijk zich houden? Weet Huissenaar Alexander Baljakin zijn titel te prolongeren? Gaat Pim Meurs voor zijn eerste kampioenschap of gaat de titel naar een outsider? Allemaal vragen die beantwoord zullen worden in de finale om het kampioenschap van Nederland met twaalf zeer sterke dammers.

De organisatie is er in geslaagd om oud-wereldkampioen Ton Sijbrands naar Huissen te halen om de partijen van deskundig commentaar te voorzien. Ook de DamAcademie is aanwezig en zal aandacht besteden aan het belang van opleiden in onze bond, zodat we ook in de toekomst nog van mooie damsport kunnen genieten. De partijen zijn via internet te volgen. Maar u doet de organisatie, de spelers én uzelf een groot plezier als u naar Huissen komt! De partijen live volgen in de speelzaal, weet ik uit ervaring, is namelijk heel spannend!

Tot slot wens ik alle spelers, arbiters en organisatoren een mooi en sportief toernooi toe!