Baljakin heeft het nietsdoen tot kunst verheven

Dagblad van het Noorden, maandag 14 april 2014, Bert Dollekamp
Geduldig zijn kansen afwachtend schoof Alexander Baljakin naar zijn vijfde nationale damtitel. Emmenaar Roel Boomstra raakte na een flitsende start het momentum kwijt en kwam op de meet een punt tekort.

Tot de verbeelding sprekend was het niet wat Alexander Baljakin afgelopen week liet zien in de gerieflijke toonzaal van Jansen Totaal Wonen in Huissen. Dammers hier te lande kicken nou eenmaal zoals de meeste sportliefhebbers op spektakel met riskant aanvallend spel. Zo niet Baljakin, die het nietsdoen tot een kunst heeft verheven, maar met zijn gepolijste techniek in de counter levensgevaarlijk is. Tweede prijswinnaar Roel Boomstra over zijn vroegere trainer:  “Alexander was niet eens in zijn beste doen, kwam vaak in tijdnood en had een paar keer geluk dat zijn tegenstanders zich matig verweerden.

Maar desondanks ongelooflijk knap dat hij het NK opnieuw naar zijn hand zet, wat hem bij EK’s en WK’s nooit gelukt is.”  Boomstra raakte zelf na een flitsende toernooistart het momentum kwijt. “Ik heb alles geprobeerd en was met name tegen Heusdens en Van Berkel dicht bij de zege. En van Jan van Dijk had ik met alle respect wel moeten winnen. Achteraf was die partij vermoedelijk beslissend.”

Alexander Baljakin gehuldigd

Debutant Van Dijk drukte onbedoeld zijn stempel op het klassement. Zijn roekeloze stijl bleek op dit niveau contraproductief en uiteindelijk eindigde de man uit Ureterp stijf onderaan. Maar uitgerekend tegen de top twee beet Van Dijk van zich af. Na Boomstra stevende hij ook tegen Baljakin op een probleemloze remise af maar gaf toen in één zet alles weg.

Verrassend was het optreden van Ron Heusdens die met weldadig aandoend spel bewees nog steeds tot de absolute top te behoren en tot het laatst meedeed om de prijzen. Pim Meurs daarentegen kwam na zijn prachtige serie van vorig jaar moeilijk tot scoren. Meer dan Boomstra en Baljakin lijkt de Culemborger last te hebben van zijn beschermde positie als WK gegadigde. Zijn opponenten gaven weinig weg en soms zat het hem ronduit tegen, zoals tegen Auke Scholma, toen een fraai in het spel gevlochten rondslag naar dam nog net remise liep.

Pim Meurs

Wouter Sipma eindigde in zijn tweede finale op de vijfde plaats, een uitstekende prestatie van de Hijkenaar, die in de luwte van generatiegenoot Boomstra (van wie hij onnodig verloor) met origineel randspel is opgeklommen naar de nationale top. Sipma lijkt een blijvertje, zoals  Auke Scholma dat al ruim dertig jaar is. Zijn 28e finale had de grootmeester uit Baflo misschien beter kunnen overslaan. Geplaagd door een pijnlijke Ischias waren vooral de eindspelen een kwelling. Menigeen had er afgelopen zaterdag in de glad verloren stand tegen de jeugdige Koopmanschap de brui aan gegeven. Scholma echter toonde karakter en sleepte er na ruim vijf uur ploeteren warempel nog een remise uit.  

Wouter Sipma