Van Dijk temt Baljakin maar verliest van zichzelf

Dagblad van het Noorden, vrijdag 11 april 2014, Bert Dollekamp
57 zetten lang gaf debutant Jan van Dijk uit Ureterp de grote Alexander Baljakin volwaardig partij. Toen gaf hij in één zet alles weg.

Huissen   In een sprankelend duel met wisselende spelbeelden haalden de nummers twee en drie van het klassement Roel Boomstra en Ron Heusdens gisteren alles uit de kast. Secuur manoevrerend kwam Boomstra in het voordeel, maar meer dan een plusremise zat er niet voor hem in Toch leek de bonus van grote waarde, want het had er alle schijn van dat Boomstra er koploper Alexander Baljakin mee zou achterhalen.

Tot ieders verrassing koerste diens opponent Jan van Dijk met verbluffend gemak regelrecht op een gelijkwaardige puntendeling af. Vooral de manier waarop was opmerkelijk. Doorgaans doet Van Dijk alles wat de theorie verbiedt en dat kwam hem deze week al op enkele hardhandige nederlagen te staan. Maar dit keer tapte de Fries uit een ander vaatje. “Baljakin wacht meestal net zo lang tot de tegenstander zijn nek uitsteekt en daar had ik gewoon geen zin in”.  En dus verwisselde de man uit Ureterp de Russische roulette voor een strakke positionele aanpak, waarin hij in hoog tempo meer solide zetten produceerde dan anders in een heel seizoen. Baljakin had er niet van terug, kreeg met al zijn ervaring geen greintje voordeel en kwam bovendien in grote tijdnood. “Ondertussen was hij voortdurend aan het friemelen met zijn notatie. Hij schreef zijn zetten maar half op en daardoor liet ik me toch uit mijn concentratie halen,” aldus Van Dijk. Die er verstandig had gedaan een half uurtje van zijn zeeën bedenktijd tot rust te komen op een van de bedden in de toonzaal van sponsor Jansen. Ongetwijfeld had hij daarna de verraderlijke finesse gezien die Baljakin op de valreep in het spel vlocht. Zoals het ging haalde Van Dijk argeloos een dam. Een zet later was hij een illusie armer.

Alexander Baljakin tegen Jan van Dijk